5 kvalitéer din vinterjacka borde ha

5 KVAlitéer din vinterjacka borde ha

Vintern närmar sig med stormande steg och det är oundvikligt att missa att temperaturen nästan sjunker var och varannan dag. Folk med mössa, vantar och halsduk blir en allt mer vanlig syn på gatorna och snart kommer den mest varma jackan behöva komma till användning. Men vad ska du egentligen tänka på vid inköp av din vinterjacka? Vi har listat de fem viktigaste punkterna för att du ska slippa frysa i vinter.

1. Skaffa en lång jacka

Du kan säkert ha sett att många har börjat med långa vinterjackor och faktum är att jackor som går över rumpan kan ge upp till dubbla värmen.

2. Dun värmer mest

Dunjackor är, som för de flesta kanske inte chockerande eller helt oväntat, den typ av jacka som värmer mest. Dunet skyddar väldigt bra mot kylan som kryper i Sverige under vinterhalvåret och blir som en isolering i jackan.

3. Desto ”lättare” desto ”känsligare”

Många gånger är det en stor fördel med jackor som är lätta och tunna samt enkla att packa ihop. Det som tyvärr blir nackdelen med dessa jackor är att det inte finns lika mycket foder och täthet, vilket gör att den inte kommer värma och skydda särskilt bra. Kolla upp innan du införskaffar dig en jacka hur bra dess isolering är.

4. Ett vattentåligt ytter

Ett vattentåligt ytter kanske inte alltid känns som det självklara valet när du ska införskaffa dig en jacka – ”det är ju ändå ingen regnjacka”. Men en jacka som inte har ett skal som är vattentåligt kommer få innehållet att bli påverkat av olika väder och bli påverkat till att jackans egenskaper försvinner.

5. Välj inte efter utseende

Självklart ska din vinterjacka vara en jacka efter din stil och ditt tycke som du själv trivs i. Det viktiga här är att inte vara spontan och köpa någonting snabbt och ogenomtänkt – av flera anledningar. En vinterjacka är någonting som bör hålla i flera år och ett köp av detta plagg bör vara genomtänkt och anpassat till att vara en jacka som du kan tänka dig ha i flera år framöver. Därför bör du inte vara så modig och vågad som du kanske skulle vilja – även om det kan locka.